Friday 1 January 2016

Makan sedap Ipoh - Nasi Ganja

Assalammualaikum!













Banyak sebenarnya makanan sedap kat Ipoh ni. Tapi satu je yang paling terkesan di jiwa iaitu NASIK GANJA.







Sekiranya anda dalam perjalanan ke utara, tetiba perut lapar mintak makan, mungkin masa tu tengah nampak signoard Ipoh, eloklah sekiranya anda masuk exit Ipoh dan waze ke "Jalan Yang Kalsom" atau 'Nasik Ganja" atau "Kedai Kopi Yong Suan"



Hihhi Berdasarkan ape yang aku baca dan google, bukan la ramuan nasik ni ada ganja. Nama tu diberi sebab kesedapan nasik ni sendiri yang membuat orang makan sekali mesti nak makan lagi. Lebih kurang macam nasik kandar, cuma rempah ratus dia tak sekuat mcm nasik kandar. Tak pedas sangat, tak tawar sangat tak masin sangat, buatkan kite tak puas dan nak makan dan makan lagi dan makan lagi.. Tanpa sedar perut dah kenyang. Sebab tu la kot nama dia Ganja. ketagih mcm nak ganja gitu la..


Kalau awak order satu pinggan nasik ganja, awak akan dapat nasik putih, telur masin, ayam goreng yang dia rempah-rempahkan dgn rempah sedap, dia goreng pon garing tapi tak keras, dapat timun-timunan, kuah kuah kari dan ade satu lauk untuk cicah tu.. Sedapp wehhh.. Nasik dia mcm lemak-lemak sikit tp nasik putih biasa je., Satu pinggan ni mungkin laa dalam 500-700 kCal kahkahkah aku tak kesah la berapa kalori masa tu sebab memang datang nak makan banyak-banyak. Jadi.. makan jelaa..


Satu Pinggan RM 5.00 sahaja 




Allahuakbar, lapar terus tengok gambar ni hihih Nak lagi pleaseee!


Ini la rupanya nasik ganja yang original.

Ada jugak lauk-lauk lain korang bleh je letak sotong, daging, kambing semua tu tapi yang ni ialah yang betul-betul set nasik ganja. Ade ayam, tolor masin dgn timun-timun dengan cicah mcm cicah tosei tu ape tah nama dia.


Masa kitorang datang sini, pagi lagi masa tu dalam pukul 10 pagi. Memang perut tengah lapaaar mintak breakfast. Alang-alang perut tengah kosong, order terus nasik ganja ni walaupun menu ni terlalu berat untuk breakafast TAPI! sbb memang dah aim dari awal, tanpa ragu-ragu, makan sepinggan dgn order air milo lagi. Comfort food sangat weh!



Hihihi cawan pun klasik!





KENYANG!! Alhamdulillah....


Selalunya kedai ni akan ramai sangat orang. Sampaikan beratur nak beli. Nasib baik kitorang datang awal, kedai pun tak ramai sangat masa tu, so takdelah hassle sangat untuk mendapatkan sesuap nasik ganja.

Tapi masa hari kedua kitorang datang sini, masa tu tengah hari, ramaiiiiiiiiiii sangat ok orang beratur. Tapi yang beratur tu semua yang nak tapau. So untuk yang tak tapau, yang nak makan terus kat dalam coffee shop ni, boleh terus duduk nanti aney ni amik order. Tapi tempat terhad! Ramai gilaaa orang. Macam kedai nasik kandar.

If you are curious, kenapa nasik ganja ni dalam kedai chinese, jawapannya memang style orang dulu-dulu berniaga dalam kedai chinese tapi penjual makanan nya ialah melayu dan india muslim. Sama macam kat kampung aku (Batu Pahat), pun sama macam tu jugak. Penjual makanan macam sate, lontong dan mee rebus dalam kedai cina untuk breakfast. Untuk air, pelayan indonesia yang buat.. Untuk chinese food, ade la tukang masak dia sendiri. 



Kebersihan, OK laa.. agak bersih dan selesa. Kedai ni betul-betul mcm kedai lama. Cawan dia klasik, kerusi meja dia memang style kopitiam lama. Old schools dan unik semuanya!

Decoration kedai ni biasa-biasa aje takde laa yang hipster sangat tapi yang menariknya, banyak keratan newspaper kat dinding dia semua cerita pasal keunikan nasi ganja dan kefamousan nasik ganja. Kiranya, nasik ganja ni dah popular lama dah cuma dia tak secommercial macam nasik kandar yang bersepah-sepah kat Malaysia.

Yang pastinya, Nasik ganja cuma ada kat Ipoh je! Sedap! Murah! Kenyang dan aku dah rindu nak makan lagi!



No comments:

Post a Comment